Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

3 kwietnia 2013

chrzan urabiany a wiec cykl co było na Święta

CHRZAN URABIANY 

Z JAJKIEM




To chyba będzie już tradycja na tym blogu, że tuż po Świętach raczyć Was będę wspomnieniami tego, co na mym stole gościło;) Skoro ten blog prowadzę nie tylko dla Was, ale i dla siebie, to i w tym roku tradycji stanie się za dość. Szczególnie dlatego, bym w przyszłym roku wiedziała jakie proporcje zastosować do niektórych potraw to raz, a dwa, że dania, którymi Was uraczę są na tyle uniwersalne, że nie tylko od Święta można je podać :) 
Tak to jest z tym chrzanikiem. To tradycyjna receptura, którą w moim domku się stosuje od lat. Nie ma Wielkanocy bez urabianego Chrzanu :) I już :) Zdradzam w tym roku sekret kuchni Mojego Tatusia :) Chrzan jest na tyle pyszny, że czasami pojawia się na mym rodzinnym stole także z okazji imienin Mojej Mamy czy Mojego Taty :)  Polecam gorąco :)



Składniki na dwa 180 g chrzany:
  • 1 mały słoiczek tartego chrzanu - 180 g 
  • 3 jaja gotowane na twardo
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz 
  • cukier - mniej niż pół łyżeczki

Jaja obrać, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z odrobiną cukru, soli, pieprzu, łyżeczką chrzanu i majonezem. Białka drobniutko pokroić w kosteczkę. Dodać do nich resztę chrzanu, urobione żółtka i całość dokładnie wymieszać. Smaczności ! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...