Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

27 maja 2013

kwadratowa tarta ze szpinakiem i serkiem kozim

KWADRATOWA 

TARTA 

ZE SZPINAKIEM I SERKIEM KOZIM




Kto powiedział, że tarta musi być okrągła? Nikt. Wiec ta nie jest. Zrobiona w zwykłym , kwadratowym żaroodpornym naczyniu. Idealnie chrupiące i kruche ciasto z aromatem gałki muszkatołowej, delikatny rozpływający się w ustach farsz. Pomysł na cudowny obiad lub przekąskę na zimno na majowy piknik. Na co dzień i od święta. Sezon szpinakowy uważam za otwarty. Zapraszam.  



Składniki :

ciasto:

  • 1,5 szklanki maki tortowej 
  • 1,5 szklanki maki krupczatki
  • 1 jajo
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • 100 g-150 g masła - dodałam, tak na oko, ciut więcej niż 1/3 kostki z osełki
farsz:
  • pęczek świeżego szpinaku
  • oliwa
  • gałka muszkatołowa
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g koziego serka do smarowania
  • pieprz 
  • sól


Wszystkie składniki ciasta szybko ze sobą zagnieść.  Zagniatamy do momentu, aż nam się skleją w całość kawałeczki, które powstaną na początku. I tylko do tego momentu. Jeśli będziemy ciasto zbyt długo ugniatać, zamiast kruchego, wyjdzie nam twardy zakalec. Formujemy kule, obtaczamy w aluminiowa folię i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. 
Pęczek szpinaku dokładnie myjemy, każdy listek. Połowę blenderujemy, połowę rwiemy w rekach, a łodyżki kroimy. Następnie cały podsmażamy na oliwie z gałka muszkatołową, pieprzem i sola ok. 5 minut - do momentu, aż zmaleje. Wyłączamy. Do blendera wrzucamy pokrojone 3 ząbki czosnku, cały kozi serek oraz podsmażony szpinak, sól i pieprz. Blenderujemy na jednolitą masę. 
Ciasto wyciągamy z zamrażalnika. Dzielimy na pół. Jedna połowę rozwałkowujemy i wykładamy ją do  żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, zostawiając wysokie brzegi. Do środka wykładamy cały farsz, wyrównujemy. Przykładamy druga połowa ciasta i zlepiamy brzegi zawijając odstające brzegi go środka. Nakłuwamy lekko widelcem wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200'c na około 30-35 minut. Smaczności !! 




2 komentarze:

  1. Jak jest szpinak - biorę w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie! W tarcie jeszcze nie jadłam, ale z chęcią spróbuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...