Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

7 sierpnia 2014

pomidory w przecierze pomidorowym

POMIDORY W PRZECIERZE POMIDOROWYM


W zeszłym roku zrobiłam zaledwie kilka słoiczków. W tym na pewno zrobię ich więcej. Idealne w zimie zarówno do sosów, jak i do zup. Odkąd odkryłam, jak robić szybko przecier pomidorowy, bez strat, w szybkowarze, zrobienie kilku takich słoiczków przy okazji, jest żadnym problemem.  Polecam serdecznie, bo warto zamknąć ten smak w domowym słoiku, niż kupować w zimie puszki. Poniżej wersja zarówno dla posiadających szybkowar, jak i nie mających tego urządzenia. 
A poniżej przepisu reszta inspiracji pomidorowych do słoiczka. 

Składniki na kilka słoiczków: 
  • 5 kg pomidorów - limy, malinówka, gargamel 
  • łyżeczka soli 


Pomidory myjemy. Oddzielamy mniejsze od większych.
Większe kroimy w ósemki - wrzucamy do garnka. Następnie gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem do momentu, aż się nam nie zagotują. Potem odkrywamy i gotujemy wolno, tak by nam zgęstniały. Mieszamy, by się nie przypaliły. Następnie całość blenderujemy. Zblenderowane  pomidory przecieramy przez sitko. Przecier doprawiamy łyżeczką soli i zagotowujemy. 

Wersja dla posiadających szybkowar: 

Większe pomidory kroimy i wrzucamy do szybkowaru. Następnie zamykamy pokrywę i gotujemy około 3 minut, od momentu, aż przykrywa nam  zaskoczy ( u mnie I stopień) . Oczywiście dostosujcie czas i parametry do swojego szybkowaru. Następnie wyciągamy pomidory, blenderujemy i przecieramy przez sito. Przecier gotujemy około 10 -15 minut, aby osiągnął pożądaną przez nas gęstość - u mnie trwało to jakieś 10 minut. Wolny ogień i mieszajmy. Po czym doprawiamy go łyżeczką soli. 



Słoiczki i wieczka wyparzamy gorącą wodą.Mniejsze pomidory oblewamy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę. Zupełnie małe możemy wkładać do wysokości 3/4 słoików w całości, większe kroimy w połówki czy ćwiartki. Następnie zalewamy je  gorącym przecierem, zamykamy. Pasteryzujemy dla pewności około 5-10 minut - w zależności od wielkości słoiczków. Wyławiamy i odwracamy do góry dnem.  Przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do ostygnięcia. Smaczności !! :) 


Jeśli szukacie innych inspiracji na pomidorki w słoiczkach na zimę polecam zajrzeć tutaj - klik na zdjęcie: 


przecier (koncentrat) pomidorowy
pomidory w galarecie


suszone pomidory w oliwie z bazylia i oregano
suszone pomidory w oliwie z kaparami
suszone pomidory w oliwie z rozmarynem

pomidory w sosie wałsnym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...