Szukaj w blogu

Google Website Translator Gadget

3 lutego 2015

Oponkofaworki na jogurcie - dla leniwych :)

OPONKOFAWORKI
Pani Dorotki Zatorskiej


Za oknami już luty. Wreszcie przyszła upragniona przeze mnie i wszystkie dzieciaki zima. Karnawał ma się ku końcowi, Już za chwilkę Tłusty Czwartek. W tym roku mam dla Was przepis dla leniwych, tych którzy boją się drożdżowego ciasta oraz tych, którzy nie maja ochoty spędzać mnóstwa czasu na wybijaniu idealnie kruchych faworków. Z wyglądu przypominają te ostatnie, ale tylko pozornie, gdyż grubością dorównują tradycyjnym oponkom. Przepyszne dla maluchów. Oponkofaworki na jogurcie lub maślance. Przepis dostałam dawno temu od sąsiadki Babci Basi. Świetnie się sprawdzają, kiedy mamy ochotę na coś innego. I lżejszego. Zapraszam !

Składniki:
  • 900 ml jogurtu naturalnego – niecały litr ;) - jeśli mamy wiejską to maślanki
  • 1 kg mąki
  • 3 żółtka 
  • 1 jajko
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel olejku zapachowego – cytrynowy, waniliowy
  • łyżka masła
  • łyżeczka spirytusu
  • 3 kostki smalcu

Wszystkie składniki zarabiamy na miękkie, miększe niż na makaron, ciasto. Rozwałkowujemy. Dzielimy je na paski 4 cm, które potem dzielimy na ok. 10 cm prostokąty. W środku każdego nożem robimy nacięcie, przez które przeplatamy jeden koniec ciasta. Smażymy na rumiano, w głębokim, dobrze nagrzanym, smalcu. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smaczności 



1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz:)Anonimy proszę o podpis - będzie nam się milej rozmawiać :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...